Samba * Dansuri latino-americane * Scoala de Dans DAnce Time

 
Samba
Cand spunem Samba ar trebui sa mergem cu gandul in Brazilia, la Rio de Janeiro, caci acolo s-a nascut acest stil de dans. La fel cum s-a intamplat si cu multe alte stiluri, istoria a influentat bineteles si samba. In secolul al XVI-lea, portughezii au colonizat estul coastelor Americii de Sud aducand mai tarziu bastinasi africani (sclavi) pentru plantatiile din Bahia. Prin acest dans ei incantau diverse zeitati, iar in Candomble, religia formata din imixtiuni afro-braziliene, samba inseamna sa te rogi, sa invoci spiritul tau protector. In anii 1830 s-a dezvoltat un dans care combina elemente din dansurile negrilor cu intoarceri ale corpului si balansul din dansurile indigenilor Lundu. Acest dans a fost modificat in timp, adaugandu-se elemente europene (pozitia de dans inchisa, spre exemplu). In jurul anilor 1885 a fost adoptata de inalta societate din Rio sub numele de Zemba Queca. Ulterior a fost din nou modificata si intitulata Mesemba.

La inceputul secolului XX, Mesemba s-a combinat cu un alt dans brazilian, Maxixe si a inceput sa fie popularizat in Europa si SUA. A fost descris ca avand pasii de Polka pe ritmuri de Habanera cubana. In zilele noastre samba inca mai contine un pas numit Maxexa.

In anii 1930 o forma a sambei, numita Carioca a fost popularizata in SUA cu ajutorul filmelor, rolul esential in consacrarea sa avandu-l Fred Astaire si Ginger Rogers, care au dansat samba in primul lor film turnat impreuna. In 1941 popularitatea sambei explodeaza datorita momentelor de dans de exceptie realizate de Carmen Miranda in filmele ei.

Samba ca dans de competitie mentine multe din elementele traditionale ale sambei. Ea a fost oficializata ca dans de competitie in 1956 de catre Pierre Lavelle.

* Materialul cuprinde fragmente din "Background to Samba" de Paul F. Clifford

Pentru inscrieri la cursuri de samba click aici

Alte stiluri de dans click aici


Actualizat la 04/03/2013

Samba

 

Scoala de Dans DAnce Time organizeaza cursuri de dans pentru adulti si adolescenti (minim 15 ani);
Sistem de lucru pe module - incepatori nivelul 1 (salsa, cha-cha, rumba, vals vienez si vals lent) si nivelul 2 (tango, merengue, samba, jive + stilurile din primul modul), apoi nivelul 1 si 2 intermediari si avansati;
Grupe de maxim 12 persoane cu instructori dansatori profesionisti si pedagogi excelenti;
Durata modulului: 8 saptamani / 16 sedinte;
Copyright Dance Time © 2007 - solutie DWD