Despre Rosa Olympia Estrella

 • Rosa Olympia Estrella a inceput studiile de flamenco la varsta de 8 ani cu Enrique el Canastero si Mariquilla in cartierul Albaycin din orasul Granda, Spania. Apoi, la Conservatorul de Dans studiaza dans classic spaniol si flamenco. Se muta in Sevilla, Spania unde isi continua studiile sub indrumarea lui Manolo Marin, La TonĂ¡, Milagros Menjibar si maestrul coreograf Javier Latorre. Pregatirea Rosei include jazz, step si dans contemporan, instruirea de baza avand loc in Statele Unite la Centrul de Dans Broadway si Fundatia de Dans Jose Limon din orasul New York.

  Rosa a devenit solista si coreografa de fuziune inca de la inceputul carierei sale si e cunoscuta pentru incorporarea cu success a variate stiluri si discipline de dans in munca ei. Fuziunea fiind specialitatea ei, a incorporat dansul classic, jazz-ul, step-ul, break-dance-ul, dansul Balinez si cel vest-african, si multe alte stiluri de dans de inspiratie latina. A predat si a dat spectacole atat in toata Spania natala, cat si in Japonia, Scandinavia, Canada, Romania, Austria, Polonia si Statele Unite.
 • Cele mai de seama coregrafii :

  Flamenco Blue: Reprezentatia aclamata critic a debutat Off-Broadway in Aprilie 2000 si a rulat pana in 2002. Acest spectacol este o fuziune intre American Blues-Jazz si Step cu muzica si dans Flamenco.

  Women of Quixote: Bazat pe patru caractere feminine ale romanului Don Quixote, a debutat la Festivalul Cervantes in Bucuresti in 2004.

  Hesperion: Comisionat de Baletul Oleg Danovski din Romania pentru 22 dansatori. Bazat pe evenimente din jurul comunitatii de evrei sefaradici din Romania, este regizat pe muzica flamenco si sefaradica.

  Angelfire Underground: O piesa contemporana pentru 13 dansatori inspirata de metroul si pulsul ritmic al energiei si dinamismului orasului New York. A debutat in anul 2005 si a avut reprezentatii in toata Europa de est.

  Travelers Dream Pub: O piesa neo-clasica care reflecta starea de visare, unde dorinta intalneste fantezia si visul devine realitate. A debutat in 2005 si a avut reprezentatii in intreaga Europa de est.

 • Ca dansatoare si coreografa, Rosa e pura, moderna, fluida, puternica, foarte personala si are o tehnica avansata. Rosa a primit fonduri pentru activitatea ei de la Societatea Europeana a Evreilor, Trustul Ella Lyman Cabot, Ministerul de Interne American, Junta de Andalucia, Ministerul Spaniol de Afaceri Externe, Institutul Cervantes, si Fundatia pentru Arta New York, pentru a numi cateva.

  Stilul ei de dans si coreografie a fost descrise astfel:

 • New York Times: "Ravisant si generos, Dna Estrella stie cum sa puna in scena un spectacol extraordinar."

  North Jersey Journal: "Miscari gratioase si unduitoare ii scot in evidenta personalitatea si o fac sa straluceasca".

  El Diario: "O femeie al carei corp danseaza cu pasiune"

  ABC Espana: "A spus ceea ce venit sa spuna. Este un metronom al corpului si al sufletului numita Duende"

  Jurnalul National: "Dansul ei ne-a lasat fara suflare, dorind mai mult"

  ABC 1/2001: "Rosa Olympia Estrella se exprima cu acentul sau granadian dar si prin tacerea sa care graieste prin miscarea cotului, incheieturii, atingerea aerului cu mana, prin talie, abdomen, coapse care vorbesc in volume, asa cum fac artistii cand au ceva important de spus".

  EFE 4/2001: "Estrella ofera un cocktail de Flamenco si Jazz la care traditionalistii s-ar revolta, dar pe care fanii stilului fusion vor stii cum sa-l savureze, datorita infuziei proaspete upbeat. Astfel, acest mix este rezultatul diversitatii oferita de New York, unde cativa artisti isi asuma riscul sa rupa barierele etnice si culturale, pariind pe fusion pur".

  El Diario 1/2002: "Nu este o nici o indoiala ca Rosa Olympia Estrella s-a nascut pentru a fi artist. Are inzestrarea, expresivitatea si pasiunea marilor creatori".

  New York Times 1/2002: "Rosa Olympia Estrella stie cum sa construiasca un spectacol bun. Trupa sa Flamenco Blue reuneste un grup de prieteni cu diverse convingeri artistice, care se intalnesc adesea pentru a se exprima. Pana la finalul spectacolului "Copas en Nueva York", in care Estrella paseste cu gratie, grupul de prieteni s-a extins acaparand audienta."

  New York Times Dance Guide 1/2002: "Flamenco Blue. Estrella are darul sa imbine dansul eclectic cu muzica de salon."

  New York Times 4/2001: "Estrella dansand flamenco pe muzica blues si jazz in "Flamenco Blues Impressions" a parut la prima vedere una dintre acele idei care suna bine numai pe hartie. Apoi dintr-odata, spectacolul a prins viata, intr-o noapte de joi pe Strada Theatre nr. 42, cu ingrediente fuzionand unul cu celalalt, intr-o improvizatie jazz ametitoare."

  REVINO IN PAGINA CU SEMINARUL DE FLAMENCO, CLIC


Actualizat la 17/06/2010

Flamenco, despre teacher

 


Copyright Dance Time © 2007 - solutie DWD